
Serbest Meslek Makbuzu mu Yoksa Fatura mı Kesmelisiniz?
- Yorum yapılmamış
Serbest meslek kazancı elde eden bir mükellef misiniz? Peki sunduğunuz hizmetin karşılığında serbest meslek makbuzu mu yoksa fatura mı kesmelisiniz? Sorunuzun cevabı bu yazıda!
Serbest meslek makbuzu (SMM) nedir?
Serbest meslek kazancı elde eden mükelleflerin, mesleki faaliyetlerinin karşılığında düzenleyip kestiği belgeye serbest meslek makbuzu denir. Serbest meslek makbuzu, mükellefin tahsilat yaptığını belgeler. Bu yönüyle fatura ve fişe benzer.
Serbest meslek makbuzu (SMM) ne zaman düzenlenir?
Peki serbest meslek erbabı kimdir?
İşvereni bulunmayan, yalnızca kendi hesabına çalışan, şahsi bilgi ve beceri isteyen işler yapan kimseler serbest meslek erbabıdır. Bu çalışma türünde sermaye değil, mesai ön plandadır. Serbest meslek kazancında kazancın sürmesi için kişinin işini sürekli yapıyor olması gerekir.
Gider pusulası mı, serbest meslek makbuzu mu?
Vergi kanunlarına göre, alınan tüm mal ve hizmetler belgelenmelidir.
- Eğer işiniz düzenli değilse ve yıllık geliriniz belli bir miktarın altındaysa sizin için uygun tercih gider pusulası olacaktır. Gider pusulalarında yüzde 2 ile 20 arasında bir stopaj hesaplanır ve sizin adınıza devlete yatırılır. Vergiden muaf kişi, esnaf ve sanatçılardan alınan mal ve hizmetler için hazırlanan gider pusulasında stopajı ödeyen şirketin size KDV ödemesine gerek yoktur.
Gider pusulası nedir, ne işe yarar?
- Eğer işiniz süreklilik arz ediyorsa serbest meslek makbuzu kesmeyi tercih edebilirsiniz. Serbest meslek makbuzu size kurumsal bir kimlik kazandırır ve senenin sonunda vereceğiniz Gelir Vergisi Beyannamesi’nde işletmenize harcadığınız kalemleri gider olarak gösterebilir, ödeyeceğiniz vergiden mahsup edebilirsiniz.
Gelir vergisi hakkında bilmen gerekenler
Freelance çalışanlar nasıl serbest meslek makbuzu (SMM) keser?
Fatura mı, serbest meslek makbuzu mu?
Eğer sermaye değil mesaiye dayalı, bilgi ve beceri gerektiren bir iş yapıyorsanız, kazancınızı kendi namınıza kazanıyorsanız siz de serbest meslek erbabısınız. Mevzuata göre şu meslek grupları serbest meslek erbabıdır: Avukat, doktor, diş hekimi, veteriner hekim, mimar, mühendis, müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir, yeminli mali müşavir, danışman, ressam, yazar, bestekar, kimyager, noter, serbest öğretmen, artist, menajer, senarist, yönetmen, ebe, sünnetçi, arzuhalci, rehber ve sağlık memuru vb. Peki fatura ve serbest meslek makbuzunun ortak ve farklı özellikleri nelerdir? Sıralayalım:
- Serbest meslek makbuzu ile fatura arasındaki en önemli fark, serbest meslek makbuzunda stopaj uygulanmasıdır. Uygulanan stopaj oranı son vergi düzenlemesiyle birlikte yüzde 22’dir.
- Her iki makbuzda da Katma Değer Vergisi (KDV) bulunur.
- Müşteri, stopajı sizin adınıza devlete öder. Bu ödemeyi ise muhtasar beyanname ile yapar. Sene sonunda geliriniz üzerinden hesaplanan vergiden ödenen bu stopajı mahsup edebilirsiniz.
- Faturada stopaj olmayınca sizin adınıza ödenen bir vergi de olmaz. Bu durumda sene sonu hesaplanan gelirinizden düşülecek bir miktar da olmaz.
Fatura hangi durumlarda daha avantajlıdır?
Eğer işinizin serbest meslek kapsamında olduğunu kabul etmiyorsanız ve yüzde 22’lik stopaj maliyeti sebebiyle fiyatlarını daha yüksek seviyede tutmak istiyorsanız fatura sizin için daha avantajlıdır.
e-Serbest meslek makbuzu (e-SMM) nedir, nasıl kesilir?
İyi çalışmalar!
Pratik ve en uygun fiyatlı e-SMM gönderme uygulaması MikroX’i 15 gün ücretsiz olarak deneyebilirsin.
SEO Description: Bir serbest meslek erbabı olarak serbest meslek makbuzu mu yoksa fatura mı kesmelisiniz? Bu yazıda anlattık! 🙂